top of page
  • Szerző képedr. Kővári Ádám

Korlátolt felelősség, korlátlan lehetőségek? - A Kft. alapítás művészete ügyvédi segítséggel


Cégalapítás ügyvéddel

Ha cégalapítás ötlete vetődik fel az emberben, a többség számára a Kft., azaz a Korlátolt Felelősségű Társaság ugrik be, mint a kis- és középvállalkozások koronázatlan királya. Ez a társasági forma akár egy egyszemélyes kamaradarabként, akár egy többszereplős drámaként is színpadra állítható. De mielőtt a reflektorfény Önre szegeződne, és megkezdené a vállalkozói Oscar-díj jelölésre történő készülődést, pillantson be a színfalak mögé. Lássuk, milyen színjáték zajlik a Kft. alapításának színpadán, és milyen költségek ülnek a nézőtéren.


Csak a befizetett tőkéig: A Kft. biztonsági hálója


Kezdjük az alapokkal: mi az a Kft., és miért viseli a "korlátolt" jelzőt? Ez olyan, mint amikor a sörözőben korlátot állítanak a csapra: csak annyit ihat, amennyit előre kifizetett. A Kft. esetében a tagok csak annyi pénzzel vállalnak felelősséget és állnak helyt a társaság kötelezettségeiért, amennyit a vállalkozás színpadára bevittek – szóval, ha a társaság eladósodik, nem kell a gyűjteményes zenei dobozát elárvereznie, hogy rendezze a számlát. Ez egyfajta biztonsági öv a gazdasági hullámvasúton, ellentétben például a betéti társasággal, ahol a beltagok a személyes vagyonukkal is felelhetnek, mintha mindenki mindenért felelne.


Pénzügyi alapok és nagyvonalúság: Törzstőke a reflektorfényben


Jöjjön a díszlet: a törzstőke, vagyis a vállalkozás pénzügyi alapja, amely nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. De ha úgy érzi, megengedhet magának egy nagyobb performanszot, akkor senki sem állítja meg, hogy ennél többet helyezzen el a jegypénztárban. És ha már a biztonsági hálóról esett szó, ne feledkezzünk meg arról, hogy a Kft. nem csak készpénzzel gazdagodhat, hanem nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással is, azaz apporttal. Ez lehet bármi, ami a vállalkozás színpadán hasznosítható, legyen az egy drága díszlet, vagy a főszereplő jelmezei.


Műfajtól a címig: A Kft. kreatív útja


A cég neve olyan, mint az előadás címe: egyedinek és megjegyezhetőnek kell lennie. Ne válasszon olyan címet, amely már másik darabhoz tartozik, vagy túlságosan hasonlít hozzá, különben a közönség összekeverheti a két előadást. Fontos, hogy hogy legalább 3 karakterrel el kell térnie más előadás címétől, azaz egyéb társaság nevétől. És végül, de nem utolsósorban, döntse el, melyik műfajban szeretné, hogy a vállalkozása szerepeljen: válassza ki a tevékenységi köröket, amelyek meghatározzák a produkció tematikáját. A különféle tevékenységi köröket a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) sorolja fel és tartja nyilván.


A Kft. kulisszatitkai: Ügyvezetők és taggyűlések szerepe


A szereposztás kulcsfigurája az ügyvezető, aki lehet az egyetlen sztár a színpadon, de megoszthatja a reflektorfényt másokkal is. Az ügyvezetői székben ülve ő irányítja a darabot, de a végső tapsot a taggyűlés gyűjti be. A taggyűlést legalább évente egyszer össze kell hívni, hogy megvitassák a jövőbeli előadásokat. És mi lenne egy produkcióval székhely nélkül? Minden vállalkozásnak szüksége van egy olyan címre, ahol a fogadhatja a rajongók leveleit, illetve a működéséhez kapcsolódó egyéb dokumentumokat és számlákat.


Egy ember, egy álom: Az egyszemélyes Kft. alapításának útmutatója


Az egyedülálló szereplők örömére, a Kft. szólóelőadás is megvalósítható, ahol az alapító egyben minden szerepet magára vállal. Ilyenkor az alapító okirat az, amelyben a szerződés szövegét Ön egyedül írja meg. Az előadás többi része nagyjából ugyanaz, mint a csoportos produkció esetén, csak itt Ön a színész, rendező és a díszlettervező is egy személyben.


Papírmunka nélkül nincs show: A Kft. alapításának bürokratikus színháza


A papírmunka, mint minden jó darab esetében, elengedhetetlen része a folyamatnak: egy ügyvéd által ellenjegyzett létesítő okirat - amely tartalmazza a vállalkozás minden fontos adatát -, az ügyvezetői elfogadó nyilatkozat, a székhellyel és telephellyel kapcsolatos nyilatkozatok, a társaság tagjegyzéke, a törzstőke befizetéséről szóló nyilatkozat. És persze ne feledkezzen meg az egyedi aláírás-mintjáról sem, hiszen minden nagy sztárnak sajátja van!


Ha már régóta szeretne főszereplő lenni a saját vállalkozásában, most már tudja, milyen forgatókönyvet kell követnie. Amennyiben olyan ügyvédre van szüksége, aki segít Önnek eligazodni a papírmunka útvesztőjében, már indulhat is a show. Egy jó ügyvéd olyan, mint egy profi rendező: biztosítja a show sikeres lebonyolítását, anélkül, hogy a színfalak mögött káosz uralkodna.


Érdekesség


Mint ügyvéd, arra ösztönzöm az ügyfeleimet, hogy a jelenlegi piaci körülményeket ne akadálynak, hanem lehetőségnek tekintsék a jól megtervezett és jól irányított vállalkozások számára, hogy érvényesüljenek. A megfelelő jogi támogatással és előrelátással a cégalapítás nem csak lehetséges, de sikerre is vezethet, még egy kihívásokkal teli gazdasági környezetben is.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page